Een blog als inspiratiemiddel....
15/02/2020
't Is zo ver ! Ik heb het gedurfd. Een blog opgezet om mijn hardloopervaring te delen met iedereen die het lezen wil. Ben je zelf een fervent loper of net niet? Wil je de stap maken naar? Of ben je gewoon geïnteresseerd in mijn verslaving? Redenen genoeg!
Het idee om een blog te schrijven borrelt al een tijdje in mijn hoofd. Veel twijfelende loopsessies later besloot ik er eindelijk werk van te maken. En this is it! Mijn doel? Anderen inspireren en jullie meenemen in mijn hardloopverhaal. Enjoy!
The extra (s)mile...
15/02/2020
Lopen geeft mij een zálig geluksgevoel. Een gevoel van euforie alsof ik de hele wereld aan kan. Een endorfine boost die raast door mijn lichaam en het op automatische piloot laat verder bewegen. En ja, ik heb het geluk gehad om al meermaals die befaamde runner's high te mogen ervaren. Laat het nu net datgene zijn dat lopen voor mij zo verslavend maakt. Elke mile die ik loop is er één die me de zoveelste glimlach bezorgt en die mij ook na het lopen in een positieve gemoedstoestand brengt. Lopen doet mij nadenken, relativeren, tijd voor mezelf nemen, evenwichtig leven... Lopen geeft mij vrijheid en maakt mij zo gelukkig !

Mijn hardloopverhaal
Oké, ik geef het toe. Hierboven klink ik heel positief over mijn loopervaringen, maar da's lang niet altijd zo geweest. Hardlopen werd geen passie van vandaag op morgen. Integendeel.
Het begin...
Ik herinner mij nog die ellendige sportlessen op de middelbare school toen lopen op het programma stond. Ik haatte dat gevoel van totale uitputting waarbij elke zweetdruppel die over mij heen liep gepaard ging met een rood hoofd. De rondjes in park Casier leken eindeloos. Desondanks besloot ik ook naast de les meer te gaan lopen. Om een conditie op te bouwen, maar vooral om mijn opgroeiend lijf (lees: bijkomende kilo's) de baas te kunnen. Lopen zag ik vooral als iets wat moest. Resultaat? Ik hield het nooit echt lang vol. Alvorens ik goed en wel begonnen was, gaf ik op. Telkens opnieuw ontbrak iedere bron van motivatie mij om door te gaan.
Toen ik 18 jaar werd veranderde mijn levensritme. Ik studeerde in Gent en ging op kot. De zomer voordien kocht ik mijn eerste paar loopschoenen en installeerde ik de Nike-running app op mijn Iphone. In vergelijking met vroeger legde ik mijzelf deze keer géén druk op. Op sporadische momenten trok ik mijn loopschoenen aan en ging een rondje lopen in het dichtstbijzijnde park bij mijn kot. Lopen deed ik enkel wanneer ik er eens tijd voor maakte én er zin in had. Oh en geloof me... die momenten waren in het begin eerder schaars. De runs die ik deed, registreerde ik telkens via de app. Ik vond het fijn dat er iets zwart op wit werd bijgehouden van mijn hardloopsessie. Zo kon ik loopsessies met elkaar vergelijken en merkte ik stelselmatig kleine verbeteringen op. Dit proces was echter met vallen en opstaan. Als ik een periode lang niet ging lopen en weer de draad had opgepikt, dan had ik heel vaak het gevoel dat ik weer van 0 moest beginnen. Mijn conditie was als sneeuw voor de zon verdwenen. Ik besloot om stap per stap kleine loopdoelen op te stellen om dergelijke situaties in de toekomst te vermijden. Zo besliste ik om training per training bijvoorbeeld een aantal minuten langer te lopen, het tempo op te drijven of een kilometer extra erbij te nemen. Dit gaf mij een positieve uitdaging ! De app hielp me dan weer om die doelen bij te houden en te vergelijken. Zo hield ik langer vol. Trainen volgens een vast stramien en op specifieke momenten deed ik niet en ja, zo gebeurde het wel nog geregeld dat ik een tijd niet ging lopen, maar alvast veel minder dan vroeger. Ik wist beter dan ooit wat de gevolgen waren op mijn stap-per-stap loopdoelen en de confrontatie op de Nike-app deed er mij snel weer aan herinneren dat ik best weer zo snel mogelijk van start ging!
Mijlpaal 1: mijn eerste 10 km
Ik kan mij dat moment nog levendig herinneren. Place to be? De looppiste in Waregem! Fancy nee? Ik besloot samen met een vriendin als ontspanning tijdens de examens wat rondjes langs de piste te lopen. Bedoeling was vooral om er even tussenuit te zijn. Het was al een tijdje geleden dat we elkaar hadden gezien. De ideale manier dus om nog eens stevig bij te babbelen. We liepen onze eerste kilometers en algauw merkten we op dat we kilometer 5 hadden gepasseerd. Op een rustig tempo liepen we verder. Geen focus op het lopen zelf. Wel op elkaars verhalen. En dat was de drijfveer om te blijven doorgaan. We liepen - achteraf gezien - aan een heel traag tempo, maar dat maakte niets uit, want voor we het goed en wel doorhadden liepen we ook kilometer 6, 7 en 8 voorbij. We beseften dat als we nog 2 kilometer doorzetten we allebei voor de eerste keer "de 10-kilometer" hadden gelopen. En yes, 't was ons gelukt ! Wat een za-lig gevoel achteraf was dat zeg ! Slagen voor die examens moest nu wel zeker lukken ;)
Een haat-liefde verhouding...

Wanneer ik echt van hardlopen ben beginnen houden is moeilijk te zeggen. Het was er vast nog niet toen ik die eerste 10 km liep. Ik kon namelijk niet in mijn eentje genieten van het lopen. Ik had altijd wel iemand nodig om gemotiveerd te blijven. Ik liep omdat ik mijzelf dat verplichtte. Zonder vriend of vriendin was er geen enkele drijfveer om te gaan lopen. Mijn liefde voor lopen is traag, maar gestaag gegroeid. Het was een traject van vallen en opstaan. Want o ja, ik heb ook écht periodes gehad waarin ik het heb gehaat. Bij de zoveelste steek in mijn zij, de opkomst van een plotse regenbui of wanneer mijn zware benen precies weer niet mee wilden. Ik heb mij meermaals afgevraagd: "Waarom doe ik dit eigenlijk dat vrijwillig afzien?" Maar steeds opnieuw vond ik die achterliggende motivatie om te blijven doorzetten. Waarom? Ik wist des te meer dat deze moeilijke momenten mij sterker zouden maken en mij zouden helpen om mijn persoonlijke doelen te bereiken. Bovenal bracht het mij waar ik op vandaag sta. Fit en energiek!
Liever lui dan moe
Ik was 8 jaar geloof ik, toen mijn ouders besloten om mij een sport te laten doen. Zelf had ik daar weinig nood aan. Ik deed "Woord" en vond daar vooral mijn plezier in. Bon, als 8-jarige, zonder eigen mening of visie, volgde ik de wil van mijn ouders en sloot ik aan bij de plaatselijke atletiekclub. Geen eigen keuze. Mijn broer deed het ook, dus logischerwijs kon ik als kleine zus in een lagere groep eveneens van start gaan. Het ging mij helemaal niet af. Tijdens het lopen, was ik zowaar de traagste en ook bij de verschillende disciplines vond ik niets waarin ik kon uitblinken. En nu, 15 jaar later besef ik dat dit nét het probleem was. Ik wou in iets uitblinken, de beste zijn. Maar dit was ik niet. Er waren heel wat leeftijdsgenoten béter dan mij en daar had ik het precies moeilijk mee. Het was mijn opa die mij naar elke training bracht en kwam halen. Hij merkte algauw dat ik er niet gelukkiger op werd. Elke keer opnieuw moest hij mij motiveren, met een bakje frieten achteraf, om toch maar naar die training te gaan. Toen hij liet blijken aan mijn ouders dat ik er weinig plezier uit haalde, besloten we dat ik er beter mee stopte. Voor de rest is het hooguit nog gebleven bij een aantal allround sportkampen die ik tijdens schoolvakanties volgde. Tot zover dus de sportieve kleine Naus.
Ook als puber was er weinig merkbaar van enige sportieve interesse. Afgezien van mijn fietsritjes naar en terug van school, deed ik nog altijd geen sport. Op mijn 15e begon mijn lichaam drastisch te veranderen. Gedaan met eten wat ik wou. Voor het eerst sinds lange tijd worstelde ik met mijn levensstijl en diende ik hiermee enigszins rekening te houden. Ik heb "het geluk" dat ik met mijn 1m76 als vrouw best wel groot ben geworden, maar toen begon ik plots ook in de breedte te groeien. Hoewel ik nooit echt "dik" ben geweest, is het sinds die leeftijd wel altijd iets geweest waartegen ik probeerde op te boksen. En daar stond ik dan. 15 jaar, onsportief en in eeuwige struggle met mijn eetpatroon. Ik hongerde mij nog liever uit dan dat ik mij maar één moment in het zweet zou werken. Ik leefde geregeld eens op rijstkoeken en appels en dacht dat het goed was. Maar niet veel later daarna gingen mijn ogen alweer glinsteren bij het passeren van een frituur. Et voila, voor ik het wist had ik vlak voor het avondeten (in het geniep) al een Bicky Burger binnen. Dan nog maar te zwijgen van mijn chipsverslaving. Ik heb er zakken van leeggegeten (zelf 's ochtends kon ik er niet aan weerstaan). Zo ging het telkens weer opnieuw. Ik sportte niet, hongerde mijzelf eens uit, had nadien een vreetbui maar droomde tegelijk wel van die thigh gap en strakke buik. Niet de juiste aanpak zo bleek, maar toch wel mijn hele puberteit in die illusie geleefd.
Op mijn 18e, begon ik met lopen. Zoals je hierboven al kon lezen, verliep dit niet altijd van een leien dakje. Lopen diende om mijn eetbuien onder controle te houden. Gewicht verliezen deed ik er niet mee, hoewel dit oorspronkelijk de bedoeling moest zijn. Ik begreep duidelijk nog niet dat mijn calorieverbruik niet volstond om tegemoet te komen in mijn calorie-inname. Bon, ik liep, bewoog en was voor het eerst sinds lang ééns niet liever lui dan moe ;)
Bewuste beweger
Nu 5 jaar later heb ik na een traject van vallen en opstaan de energieke versie van mijzelf gevonden. Door mijzelf, maar ook door invloed van anderen. Mijn vriend bijvoorbeeld. Zelf is hij een voetballer en 3 keer per week sportief bezig. Dit gaf mij des te meer ook de motivatie om frequenter te beginnen sporten. Ik ben gewoon veel minder lui geworden dan vroeger. Ik verkies de trap boven de lift en verplaats mij liever te voet of met de fiets. In plaats van in de zetel te zitten, wandel ik liever nog eens een blokje om. 't Is mede door het lopen dat ik die stap naar een algemene fittere levensstijl heb gezet.
Lopen is een manier om voor mijzelf te zorgen zowel op lichamelijk als op geestelijk vlak. Het laat mij toe tijd voor mezelf te nemen, doelen te stellen, grenzen te verleggen en door te zetten bij moeilijkheden. Mijn veerkrachtigheid werd groter. Lopen geeft mij rust, zelfvertrouwen en leerde mij omgaan met imperfecties. Bovendien kreeg ik een lichaam waar ik meer dan ooit gelukkiger mee ben geworden. Ik heb hiermee eindelijk een evenwichtige levensstijl gevonden. Ik kan mij op vlak van voeding opnieuw dingen gunnen, geen vreetbuien meer, maar de ultieme balans tussen gezond en ongezond eten. Die zwakte voor chips is er nog altijd, maar controleerbaar. Ik leef bewuster en durf mijzelf te belonen. Het lopen helpt om balans te vinden.
Wat begon als een manier om gewicht te verliezen werd intussen veel meer dan dat. Lopen is mijn uitknop om in de drukte en chaos van het leven in mijn eigen wereldje te duiken. En het helpt! Ik ben gelukkiger, zowel mentaal als fysiek!
Mijn persoonlijke hardloop-issues
Hardlopen gaat vaak gepaard met heel wat ambetante kwesties. Groot of klein. Maakt niet uit. Maar op sommige momenten kunnen ze heel vervelend zijn. Want zoals ik eerder al zei, 't is lang niet altijd rozengeur en maneschijn. De bedoeling van deze blog is natuurlijk nog altijd om jullie te motiveren ;) Maar bon, het werkt misschien ook motiverend om te horen dat - zelfs ik die zo fan ben van hardlopen - ook te kampen heb met die moeilijkheden. En mocht je ze zelf nog niet hebben ervaren, dan weet je op zijn minst wat je misschien nog kan verwachten (maar natuurlijk hopelijk niet hé). Hoe zeggen ze dat ook alweer? Een gewaarschuwd man of vrouw is er twee waard?
"Zo ben ik nog altijd de man op de looppiste van Waregem dankbaar die me ooit eens aansprak dat het compleet onverstandig was om met All Stars te gaan lopen. Het esthetische was toen nog duidelijk een grotere prioriteit dan het praktische. Ik schaam me eigenlijk echt dat ik dat zelf ooit heb durven doen. Zoals mijn reactie meestal is bij opmerkingen die mij niet aanstaan, draaide ik eens met mijn ogen en liep door🙄 En nu, al die jaren later, vormen mijn loopschoenen zowaar het belangrijkste onderdeel van mijn volledige loopoutfit! Mocht ik op vandaag een loper tegen komen op All Stars, dan zou ik voor de omgekeerde reden weleens met mijn ogen durven draaien... Sorry vreemde man voor mijn oneerbiedige reactie van toen. Zo zie je maar. Verstand komt met de jaren zeker?"
Ik wil jullie heel graag laten kennismaken met mijn eeuwige hardloop-struggles. Dat ene stemmetje in mijn hoofd heeft vaak gezegd "Why are you doing this?". En weet je waarom? Omdat ik door hardlopen beetje bij beetje geleerd heb dat elke tegenslag, groot of klein, helpt om te blijven doorzetten, te relativeren en essentieel is om te beseffen dat doorheen die zure appel bijten nodig is om al dat moois te zien wat erachter schuilt.
- Ellenlange aanloop naar de startMijzelf klaarmaken voor mijn gepland loopje, kan soms heel veel tijd in beslag nemen. Pas toen mijn vriend begon mee te lopen met mij, merkte ik naast zijn ongeduld en gefrustreerde blik op dat ik best veel tijd neem vooraleer ik eraan begin. Zo kies ik eerst zorgvuldig mijn loopoutfit uit, merk ik doorgaans ook nog eens op dat de batterij van mijn Garmin bijna plat is of ben ik nog aan het uitzoeken welke podcast of muzieklijst ik ga beluisteren. Als ik dan nog eens opmerk dat mijn favoriete sportbh in de was zit, dan krijg ik het helemaal op de heupen. Zo gebeurt het vaak dat ik op mij moet laten wachten of dat de voorbereiding tot meer tijd in beslag neemt dan mijn effectieve loop. Oké, misschien overdreven, maar het zal er soms niet ver van zitten. Al die tijd die ik voordien nodig heb, is tijd om na te denken en vooral om mij te bedenken. Verstand op 0, snel klaarmaken en gaan. Vooral niet te veel treuzelen en vooral niet naar buiten kijken en waarnemen dat het eigenlijk wel heel erg koud is om te lopen. Welke sportgigant bedacht die spreuk alweer? Just do it!
Wat kan helpen? Leg jouw loopoutfit op voorhand klaar, laad onmiddellijk na jouw loop je sporthorloge op of zoek al eens op dode momenten afspeellijsten of een interessante podcast uit. Zo vermijd je een last-minute chaos ;)
- Schuurplekken en blaren Vanaf het moment dat de lente/zomer in ons land komt, begin ik met het dragen van een korte broek en/of t-shirt. De laatste jaren gaan die zomerperiodes in ons land vaak gepaard met hoge temperaturen. Hoe warmer, hoe bezweter ik na het lopen thuis kom. Je hoort mij al komen. Door het zweten en de wrijving tussen de billen heb ik vaak last van schuurplekken. Nee, die thigh gap waar ik zo van droomde, zal er nooit komen ;) Bon, die schuurplekken worden brandwonden en zijn echt heel pijnlijk. Meestal komen ze pas bij mij op vanaf een uurtje lopen en als je dan nog een heel eind moet, is dat best lastig.Wat kan helpen? Ik spray voordien met deo en dat helpt al voor een stuk. Nog beter zijn talkpoeder of er bestaan ook specifieke sprays voor dergelijke huidcontacten die je makkelijk online kan bestellen. Je kan ook altijd kiezen voor bijvoorbeeld een spannende short die lang genoeg komt.Blaren zijn vervolgens onvermijdelijk. Sinds ik frequenter loop, zijn mijn voeten lelijker dan ooit. De blaren komen pas op wanneer ik gedurende een lange tijd aan één stuk loop. Een pedicure kan helpen, maar dat durf ik zelf de schoonheidsspecialiste niet aan te doen.Wat kan helpen? De keuze van jouw kousen en schoenen zijn alvast een eerste belangrijke stap. Zo vermijd ik katoenen kousen met naden en ga ik voor specifieke sportkousen, gemaakt uit synthetische stoffen. Zij voeren vocht af waardoor je voeten droger blijven en dus minder kans vormen op blaren. Kies ook voor de juiste loopschoenen. Laat je hiervoor adviseren en weet dat de maat van jouw loopschoenen best altijd een maat groter zijn dan jouw oorspronkelijke schoenmaat.
- Zomerse bloedneuzenEerder een persoonlijk probleem, maar misschien zijn er nog? De warme temperaturen geven mij ook geregeld bloedneuzen. Ik herinner me nog die ene looptraining. Ik was weg voor een loop van 2 uur en halverwege begon plots mijn neus hevig te bloeden. Daar stond ik dan, weg van huis, zonder iets om handen. Opgeven was geen optie, want het was een belangrijke looptraining uit mijn schema voor de marathon. Ik belde mijn vriend die een handdoek en fles water kwam brengen om het bloed te stelpen. Eens de grootste bloeding weg was, zette ik mijn tocht verder met de hoop dat het daarbij bleef...
Wat kan helpen? Ik maakte nadien onmiddellijk een afspraak bij de neus-keel-oorarts om opnieuw de bloedvaatjes in mijn neus te laten dichtbranden. Als kind liet ik dit ook al eens doen, maar na al die jaren kwamen mijn bloedneuzen toch precies terug. Sinds die ene afspraak deze zomer, heb ik er alvast geen last meer van! - De grote boodschapTijdens het lopen heb ik wel al eens last van maagkrampen. Een heel ongemakkelijk gevoel in de maag alsof je meer dan ooit dat toilet NU nodig hebt of.... Aan de looppiste in Waregem kan je nog snel je looproute inkorten en zijn er toiletten aanwezig, maar tijdens mijn loopjes ergens anders is de natuur of omkeer maken naar huis helaas de enige optie.
Wat kan helpen? Ervaring heeft mij al geleerd dat wat ik voordien eet een enorme impact heeft op de komst van een dergelijk gevoel tijdens het hardlopen. In het weekend probeer ik vaak mijn training afgerond te hebben in de voormiddag. Dat wil zeggen dat ik na het ontbijt nog even mijn eten laat zakken en dan van start ga. Helaas kan ik 's ochtends moeilijk weerstaan aan de geur van vers brood. Zo eet ik makkelijk 6 volkoren boterhammen met Nutella. En laat net dat nu niet meteen de beste maaltijd zijn voor het lopen. Volkorenbrood omvat veel vezels en ligt zwaarder op de maag dan bijvoorbeeld wit brood. Wat je het best eet is iets dat ik jou moeilijk kan vertellen, is persoonlijk en ligt dus bij iedereen anders. Zelf kies ik al eens wat vaker voor een kom vers fruit met yoghurt en granola of als ik echt niet aan de verleiding kan weerstaan dan probeer ik mij te beperken tot slechts tot 2-3 boterhammen. Daar heb ik het dus werkelijk veel moeilijker mee dan het (gaan) lopen zelf. Bon, het helpt wel. Zo heb ik meteen ook weer een kleine beloning als ik mijn loopje heb afgerond. Onmiddellijk na het lopen heb ik nooit honger. Dat komt meestal pas een halfuur tot een uurtje nadien. Die extra boterham met choco die ik nog "tegoed" had kan als vieruurtje ook wel smaken ;) Waar ne mens toch gelukkig van wordt hé! - Invloed van de omgevingBij de start van mijn loopje voel ik meteen de temperatuur aan. Een lange broek aan 20°C was géén goed idee of die band om mijn oren thuislaten bij vriesweer was niet de meest verstandige beslissing. Dan nog maar te zwijgen van buienradar die mij beloofde dat het niet zou regenen en ik dus zonder jas én met bril de deur uit ga.Als je loopt in de buitenlucht ben je nooit alleen. Zo zijn de loslopende ganzen langs de Leie al mijn "beste vrienden" of zijn de honden die ik steevast op mijn routes tegenkom al gestopt met blaffen naar mij. Ook kleine beestjes weten mij altijd te vinden. Graag eens insecten proeven? Ga hardlopen in de natuur en er vliegt gegarandeerd eentje in je mond.Lopen geeft tijd om na te denken. Onbewust ben ik tijdens mijn loopjes heel veel bezig met het scannen van de omgeving rondom mij. Wanneer ik alleen in het donker loop ben ik op mijn hoede en een echte schijtluis. Als ik iets verdachts opmerk, onthou ik nummerplaten, het kleur van de auto of bestudeer ik grondig wie erin zit. Je weet maar nooit of die mens verkeerde bedoelingen heeft hé.
Wat kan helpen? Luister naar muziek of leg eens een podcast op. Wedden dat jouw focus op de omgeving een stuk minder zal zijn? Geen inspiratie? Hier alvast een lijstje met mijn favorieten.
- Foute registratie op StravaFrustratie! Ik weet het, echt niet hét belangrijkste, maar een loop dat niet geregistreerd is lijkt voor mij precies één die niet werd gelopen. Ik hou heel graag mijn vorderingen en statistieken bij om vergelijkingen te maken of om mijn hartslag -en tempo evolutie te bekijken. Als je de longen uit je lijf loopt om die ene PR op de 10 km te behalen, nee dan is een Strava-registratie van 9,99 km niet hetzelfde. Geen kroontje of medaille verdiend :( Of als je uitzonderlijk eens gaat voor een lange loop en na twee uur beseft dat jouw horloge niets opneemt... Teleurstellend.Wat kan helpen? Loop je rechtstreeks via een app op je gsm? Zorg dat je gsm voldoende is opgeladen. Loop je met een sporthorloge? Check op voorhand je GPS-signaal en je connectie via Bluetooth.
Het vervolg...
Na die eerste 10 km op de looppiste dacht ik de smaak te pakken te hebben, maar dat euforisch gevoel achteraf bleek ik al snel vergeten te zijn. Telkens werd ik met hetzelfde fenomeen geconfronteerd. Ik liep, dacht dat lopen nu wel echt míjn sport was, bouwde conditie op, liep een paar keer écht goed, maar volhouden? Nope, dat was moeilijk. Het was een uitdaging om lopen te plannen in mijn eigen agenda. Elke afspraak was een reden te meer om dat geplande loopje te skippen. En hoe graag ik het ook wou, ik wou precies andere dingen nog veel liever. De kleinste regendruppel weerhield me, die taak die mij al lang te wachten stond of die date met vriendinnen vond ik ook plots veel belangrijker en leek ik niet te kunnen combineren met sporten.
Mijlpaal 2: mijn eerste halve marathon
Na een aantal jaren lopen, met ups en downs weliswaar, vond ik dat het tijd werd voor het echte werk! Ik kan met zekerheid zeggen dat het pas vanaf dat moment was dat ik "lopen" echt als hobby kon beschouwen. Mijn eerste hardloopdoel werd een feit. En nee, niet het doel om gewicht te verliezen, want zoals je eerder kon lezen, was dat niet meteen het meest succesvolle doel die mij aanzette om die loopschoenen aan te trekken. Ik ging voor een écht doel en een niet op zijn minst gezegd heel optimistisch doel. Op 28 oktober 2017 zou ik de halve marathon in Gent lopen. Met een simpele 10 km op mijn palmares best wel onmiddellijk hoog gegrepen. De 10 miles als tussenstap nemen? Daar had ik toen niet aan gedacht.
Ik gaf mijzelf wel een jaar de tijd en bouwde langzaam op. Bovendien kon ik rekenen op de steun van een vriend. Hij zou met mij meelopen en als haze zou hij de perfecte motivator zijn om mij als groentje doorheen mijn eerste hardloopwedstrijd te loodsen. We kochten onze tickets en voila, nu was het voor echt. Geen weg meer terug! Ik begon eraan, heel rustig, maar stelselmatig had ik het ritme in mij om 3 trainingen per week te voltooien. Ik volgde geen strak schema, maar had voor mijzelf met de losse pols een planning opgesteld. Mijn motivatie was échter groot. Mijn pitbull-gehalte en plichtsbewust karakter waren de ideale combo om vol te houden. Ik heb een hekel aan fouten maken en afgaan als een gieter op het moment van de waarheid? No way!
Voor het eerst sinds jaren lukte het mij om lopen op een consistente manier in mijn leven te integreren. Week per week plande ik voor mezelf in welke dagen ik zou lopen. Ik had mijn knop omgedraaid en mijn prioriteiten volledig verlegd. Finally, na een lange sukkelperiode wist ik eindelijk hoe ik mijzelf moest motiveren! Dat hoger doel was dé oplossing. Maar... Ook mét doel is het met vallen en opstaan geweest. Een jaar is natuurlijk lang, heel lang. Zeker als je elke training opnieuw alleen loopt. Achteraf bekeken was een tussendoel zoals een 10 miles misschien niet slecht geweest. In dat jaar zijn er tal van loopjes geweest die moeizaam verliepen, die mijn zelfvertrouwen een deuk gaven, die mij totaal hebben uitgeput. Maar ik wist wel beter. Doorzetten was nodig om die 28ste oktober, die al met stip in mijn agenda genoteerd stond, te overleven. Ik kan van nature vrij streng zijn voor mezelf. Soms iets té streng, maar in dit geval hielp het mij enorm. "Niet neuten over de kleinste tegenslag, het maakt mij sterker." Woorden die ik mijzelf meermaals toesprak. En hoe verder ik vorderde, hoe vastberadener ik werd. Mislukken was geen optie! En zo geschiedde ;)
Ik zal niet ontkennen dat ik tot de dag zelf zenuwen had. Heel veel zenuwen. Het was bovendien de eerste keer dat ik deelnam aan een loopwedstrijd met een afstand die ik nog nooit van mijn leven had gelopen en voordien als onbereikbaar bestempelde. Tijdens mijn trainingen liep ik natuurlijk nooit eens 21 km, want waarom nog meedoen aan een wedstrijd als toch al bleek dat die afstand haalbaar was? Voordien had ik maximum 17 km gelopen. De overige 4 km die ik tijdens de wedstrijd extra zou lopen, diende ik puur op karakter te overleven.
En wat was dat! Mijn eerste loopwedstrijd was er één om nooit te vergeten. De massa aan lopers, de lange rijen aan de toiletten, de muziek, ambiance. Het contrast was zo groot met mijn eenzame loopjes die ik voordien had ervaren. Ik had altijd het gevoel gehad de enige loper te zijn. Ik liep toen nog via de Nike Running App en had maar 1 vriendin in mijn feed. Ik was onder de indruk van al die mensen ter plekke. Zo onder de indruk dat een extra toiletbezoek voor de start nodig was en ik meer en meer aan mijzelf begon te twijfelen. "Wat als het me toch niet zou lukken? Misschien had ik compleet verkeerd getraind? Waar begin ik toch aan?"
Gelukkig konden we snel van start gaan en het onzekere gevoel maakte dan ook snel plaats voor daadkrachtigheid. Dit was het moment waar ik zo naar had toegeleefd. Verpest het niet. En het ging vlot. Ik had plezier. Mijn zus kwam supporteren, mijn vriend was ook op post en ik wist dat mijn ouders en schoonouders mij aan de finish zouden opwachten. Ook de aanmoedigingen onderweg van vreemde mensen deden mij deugd en lieten mij de tijd uit het oog verliezen. Ik liep met muziek, zoals ik het altijd gewend was. Dat hielp mij om mijn ritme te vinden. De eerste 15 km gingen moeiteloos. Ik dronk en at tussendoor. Vanaf kilometer 12 bleek het blijkbaar haalbaar om binnen de 2 uur te finishen. Hoewel ik dit niet als doel had, was het op dat moment natuurlijk wel verleidelijk. Zo gezegd zijnde volgden we vanaf dan de ballon van 2:00. Wat ik het moeilijkste vond aan lopen in wedstrijdverband? De verschillende mensen, verschillende tempo's en toch jouw eigen gemakkelijke tempo zoeken om zich gedurende de hele tijd aan vast te houden. Maar alsof mijn lichaam het al voelde aankomen, begon ik het werkelijk vanaf kilometer 18 enorm lastig te krijgen. Dit was mijn kantelpunt. Nu moest ik doorzetten en liefst wou ik nog altijd finishen binnen die 2 uur. Ik zat nu al zo ver. Het laatste stuk in de Blaarmeersen leek oneindig te duren en het was precies of de loper met de ballon zijn tempo steevast verhoogde. Ik ging in het rood, dat was wel zeker, maar het zat er bijna op. En toen was het moment van euforie daar. Aan de topsporthal lag de finish. Nog een korte sprint en ik was er! 't Was mij gelukt! Mijn eerste halve marathon gelopen en een gefinisht binnen de twee uur. Het was lastig, ik had afgezien op het einde. Maar vanaf dat finishmoment wist ik het! Ik stop hier nooit meer mee. Dit wordt het begin van meer. Veel meer!



Hoe ik ontpopte tot een happy runner....

Mijn eerste halve marathon was een feit! Ik genoot dagen later nog altijd na van dat euforisch moment. Het gevoel van trots toen ik de finish bereikte en versteld van mijn kunnen keek ik terug op een ervaring om nooit te vergeten. Sinds dat moment, absoluut, had ik voor het eerst écht de loopmicrobe te pakken. Hiermee bewees ik voor het eerst aan mezelf dat ik wél iets kan als ik het echt wil, maar dat je het gewoon hard genoeg moét willen. Dat ik wél over een doorzettingsvermogen beschik om een doel te bereiken en dat ik meer kan dan ik mezelf eerder toe-eigende.
Sinds jaren verloor ik eindelijk het idee dat lopen alleen maar draaide om het opkrikken van mijn conditie of om een esthetisch ideaal te bereiken. Sport werd vanaf toen een compleet andere ervaring. Ik genoot van de kick om doelen te stellen, die vervolgens te halen en hierbij extra mentale discipline te kweken. Niet louter het streven naar een uitdaging en het optimisme dat hiermee gepaard ging, bracht me een stuk verder. Ik haalde ook zoveel voldoening uit de extra kansen die lopen me bood. Mijn gedachten de vrije loop kunnen laten gaan, letterlijk een stuk sterker in je schoenen staan en ook een portie zelfvertrouwen schoot de hoogte in. Keer op keer was ik verbaasd hoe lopen me precies een paar injectienaalden extra levenslust toediende.
Ik leerde de omgeving rondom mij appreciëren, liep in elk seizoen en vond de charme in zowel winter als zomer. Ik leerde Runner's lab en Strava kennen en stond voor de tweede keer op rij versteld dat ik duidelijk niet de enige loopfan ben. Ik begon loopmagazines te volgen op Facebook en Instagram en ik paste na het lezen van een artikel rechtstreeks hun tips en tricks toe in de praktijk. Lopen werd keer op keer een uitdaging, een plezier. Mijn verwenmoment.
En zo hield ik honderden trainingen op mezelf. In de hitte, 's ochtends, met een katerkop of zo fris als een hoentje. Ik liep met een volle maag, zware benen, vol zelfvertrouwen, op een slechte dag, tijdens het hooikoortsseizoen, met een nieuwe podcast in de oren of met de zoveelste muziek playlist. Ik liep op lokale loopevents en besloot me nog eens te wagen aan grootsere evenementen zoals de 20 km van Brussel en de 10 miles in Antwerpen. Opnieuw een ware beleving. Zo gingen vanaf 2017 de loopjaren voorbij en liep ik aanhoudend wekelijks keer op keer.
Tot ik toe was aan opnieuw een uitdaging. Iets nieuws. Ik wou meer. En dat wist ik al na de finish van de halve marathon. Want als een 21 km mij zo'n fenomenaal goed gevoel gaf? Wat zou deze afstand maal 2 dan niet geven? Ik zou en wou ooit in mijn leven dé marathon lopen. Eén ding bleef telkens opnieuw door mijn hoofd razen: de enige manier om écht te ontdekken of ik fysiek - en mentaal - in staat was om een marathon uit te lopen was proberen een marathon te lopen. En met dit plan voor ogen, ging ik van start en begon ik aan een tocht van mijzelf wederom weer én meer te ontdekken. Mijzelf dat tikkeltje extra uitdagen, mentaal trainen én vooral mijzelf bewijzen tot wat mijn lichaam zowel geestelijk als fysiek in staat was om te doen.
Er zijn vast mensen die zich afvragen hoe ik dat voor elkaar heb gekregen? Het antwoord is zo klaar als een klontje. Ik heb ervoor gekozen om dit te kunnen. Mijn wil was er en ik zou koste wat het kost die finish halen.
"I dare you to train for a marathon, and not have it change your life."
Mijlpaal 3: mijn eerste marathon
Zoals eerder omschreven was mijn relatie met voeding altijd een moeilijkheid. Door geregeld langere afstanden te lopen werd eten plots een praktische aangelegenheid. Ik at na een loopje zonder schuldgevoel. Ik besefte na al die jaren wat mijn relatie met voeding zo bemoeilijkte. Ik voelde mij schuldig bij alles wat ik in mijn mond stak. Eens ik vaker en meer liep, had ik dat veel minder. Ik ging voedsel meer zien als brandstof, kon oprecht genieten van een pak frieten en ging niet overcompenseren. Ik liet de wil om ooit zo slank te worden als andere meisjes compleet los. Mijn focus dat was doen wat ik graag deed. Lopen. Zorgen voor mijzelf? Dat was in de eerste plaats dus door te lopen. Voeding hielp me daarin wel om me als loper sterker te maken, maar was sinds lang dus geen topprioriteit meer. Ik had er werkelijk iets aan om op tijd en stond gezond te eten en dacht meer en meer in termen van een gezond evenwicht tussen koolhydraten, eiwitten en vetten. Lopen moest me sterker maken. Niet per se slanker. Dat laatste was natuurlijk altijd mooi meegenomen. Mijn leven lang was ik ervan uitgegaan dat een lichaam er was om bekeken te worden, niet om gebruikt te worden. Het tegendeel wou ik bewijzen. Pas toen ik langere afstanden liep, begon ik te waarderen wat het allemaal kon.
Die marathon zou ik lopen puur voor mezelf. Ik wou mijzelf uitdagen en onder druk presteren kan anderen misschien helpen, maar werkt voor mij soms averechts. Ik besloot daarom er een mini-secret project van te maken. Enkel mijn ouders, zus, vriend en één vriendin wisten wat ik wou gaan doen. Het is niet makkelijk om zoiets geheim te houden. Zeker niet als je er uren aan besteed én besluit om een marathon in september te lopen. Wat dus wil zeggen dat mijn cruciale trainingen de hele zomer zouden plaatsvinden. Ik zou de Leiemarathon lopen op 22 september 2019. Geen fancy eerste marathon in het buitenland. Maar bewust gekozen voor een marathon dichtbij huis en één waarbij het niet vechten was voor een ticket. Ik las zoveel over blessureleed naar aanloop van en wou dus pas zeker een ticket kopen als ik halfweg mijn trainingsschema zat.
Ik liet me professioneel adviseren. Eerst deed ik een medische keuring bij een sportarts die me groen licht gaf. Mijn hartritme zat goed en een marathon lopen zou normaal gesproken moeten lukken afgestemd wat hij op dat moment van mij waarnam. Nadien deed ik een conditietest en liet ik op basis daarvan een aangepast schema opstellen. Extra coaching had ik niet. Eind juni 2019 ontving ik een schema van 12 weken op maat, wist ik perfect wat mijn hartslagzones waren en had ik een waaier aan types trainingen die mij moesten helpen om mijn doel te halen.
Naast een schema besloot ik mijzelf te verwennen met enkele bijkomende snufjes. Allereerst kocht ik een nieuw horloge. Voordien liep ik altijd met mijn Fitbit, maar wou graag investeren in een sporthorloge die veel meer kon registeren en ik puur kon gebruiken voor mijn looptrainingen. Ik spendeerde mijn ecocheques aan een Garmin Forerunner 245 en een hartslagband. De laatste stop was bij Decathlon. Aangezien ik meer trainingen per week zou doen, kwamen een aantal nieuwe looptenues zeker van pas! Ook een drinkzak en gels mochten niet ontbreken zodat ik ook tijdens mijn loopjes kon oefenen om te drinken en eten. Of al die snufjes je prestaties nu effectief zouden verbeteren, daar was ik niet meteen van overtuigd. Ik ben er wel van overtuigd dat het je mentaal kan helpen. Het gaf me een positief gevoel om goed voorbereid met de trainingen te starten en die verwennerij was een extra motivatie!
Vanaf 1 juli 2019 was het zo ver en ging ik met mijn schema en toebehoren aan de slag. Het was pittig. Voordien liep ik gemiddeld 3 trainingen per week. Ik moest en zou met dat schema zeker 4 trainingen moeten lopen. Mijn doel was de marathon uitlopen. Ik had geen tijddoel voor ogen. Ik wou gewoon de finish halen. Al lopend uiteraard! Mijn langste afstand vooraleer ik met het schema startte was 26 km. Meer dan dat liep ik niet. En toen ik na die training van 26 km thuis kwam, kon ik een week niet lopen, was ik compleet uitgeput en kon ik echt geen stap meer verder. Het was duidelijk boven mijn limiet. Nu zou ik het onmogelijke gaan bewijzen.
Voor het eerst diende ik op hartslag te lopen, maar gelukkig ging dit een stuk vlotter met mijn nieuw horloge. Ik wist mijn omslagpunt en stond versteld van de verschillende trainingen die op het programma stonden. Na de eerste intervaltraining week 1 was ik volledig uit mijn lood geslagen en besefte toen pas dat de trainingen die ik voordien deed, niets waren in vergelijking met dit. Pas vanaf dat moment besefte ik dat het niet zomaar een pretje zou zijn. Het zou lastig worden. Met dit schema zou ik mezelf keer op keer uitdagen. En of het nu 35 graden was of plots weer 16 (zoals het weer wel eens in België kan omslaan). Lopen zou ik, elke week 4 keer.
Al bij al begon het nog rustig. Elke week was opgebouwd uit een rustige duurloop in het weekend en combinaties van intensieve, extensieve duurlopen, interval en recuploopjes. Ik liep elke dinsdag, donderdag, vrijdag en zondag. In het begin stond er op vrijdag nog een recuploopje gepland, maar naarmate de tijd vorderde, diende ik mij ook dan vaak te wagen aan een extra interval. Mijn benen waren nog zwaar van de dag voordien. Maar het was nodig, nodig om veel kilometers per week te maken zodat mijn lichaam kon wennen aan ruimere afstanden. En eigenlijk liep ik het schema voor de marathon niet meteen in termen van kilometers. Ik liep op hartslag en minuten. Zo eindigde ik in het begin op een weektotaal van 3u 25 minuten en bereikte in mijn hoogtepunten een weektotaal van 5u 55 minuten. Elke training liep ik x-aantal minuten telkens opgesplitst in tijd en aan een bepaalde hartslagfrequentie. Een training was voor mij geslaagd als het me lukte om mijn hartslag aan te passen zoals voorgeschreven.
En zo gingen de weken voorbij. Ik liep geregeld na mijn werk langs de Watersportbaan op schors. Veel lastiger vond ik dan op asfalt, maar het moest helpen om minder te belasten. Na week 3 van het schema begon ik plots pijn te voelen aan mijn knie. Ik voelde in het begin echt dat mijn lichaam moest wennen aan die intensiteit die plots een niveau hoger ging. Maar de pijn was onophoudelijk. Ik raakte een moment in paniek en zag mijn hele plan al in duigen vallen. Tot ik besefte dat ik één cruciaal onderdeel van mijn voorbereiding compleet uit het oog verloren was. Mijn loopschoenen waren aan vervanging toe. Snel liet ik een loopanalyse uitvoeren bij Runner's lab en kocht mijzelf een nieuw paar loopschoenen. Ik kocht bijkomend ook compressiekousen. Ik wist niet of dat op termijn iets zou helpen, maar het voelde zeker om écht alles in huis te hebben die maar kon leiden tot verbetering. En wonder boven wonder. Een paar dagen rust en vervolgens de looptrainingen starten met nieuwe schoenen deed ongelofelijk veel. Geen last meer en helemaal klaar om de tweede keer écht van start te gaan. En het lukte. Beter dan ooit!
Tot ik op reis vertrok eind juli. Hoe ging ik dat klaarspelen? Maar 7 dagen weg en 4 keer hardlopen? Ik besloot 2 trainingen te schrappen en de 2 overige, meest belangrijke trainingen te lopen. Zo liep ik een lange duurloop van 2 uur en deed ik een interval van 1 uur. Gelukkig is mijn vriend sportief en wou ook hij zijn conditie buiten het voetbalseizoen onderhouden. Hij had er dus geen probleem mee om te lopen op vakantie.
We kwamen volledig ontspannen van reis terug en eens ik terug aan het werk ging, kon ik opnieuw mijn loopjes combineren met het normale leven. Toch besefte ik dat het moeilijker en moeilijker werd. Een drink op vrijdag na het werk? "Ja sorry, ik ga eerst nog gaan lopen." Een feestje op zaterdagavond? Op tijd dacht ik aan mijn bed, want een duurloop op zondag met een gebrek aan slaap was des te moeilijker. En zo moest ik het voor het eerst ook weten te passen in een sociaal leven. Ik besloot voor mijzelf om 3 maand geen alcohol te drinken. Hoezeer een glas rosé op een zomeravond mij ook smaakt, bij één glas zou het niet blijven. Ik vond het dan ook makkelijker voor mij om alcohol die periode helemaal te verbieden, dan mij te moeten beperken tot één glas. En zo ging ik de zomermaanden door: alcoholvrij en met focus op het lopen. Dit waren niet de meest gemakkelijke maanden. Niet zozeer het vermijden van alcohol, wel steeds je precies moeten verantwoorden waarom je geen glas meedrinkt. Ik verschoot trouwens hoe alcohol zo ingebed is bij een sociale gelegenheid. Hoeveel mensen zich compleet verbaasden dat ik die avond niet zou drinken. Enkel BOB zijn was blijkbaar een geldig excuus. Geen alcohol en voldoende slaap hielpen mij om beter te trainen en mij meer te kunnen focussen op mijn doel.
Halfweg kocht ik mijn ticket en kreeg ik het goeie nieuws dat mijn haze bij de halve marathon ook nu met mij wou meelopen. Daar was ik blij en dankbaar om! Blij dat ik niet alleen liep en mentale steun had tijdens de race zelf. Dankbaar aangezien hij zelf al marathons liep en hij dus veel beter dan mij wist wat die afstand in hield.
De moeilijkste periode uit het schema was eind augustus. Alom de bekende periode van Waregem Koerse. Helaas stond op 25 augustus de meest cruciale lange duurloop van mijn hele schema gepland. Ik had geen andere keuze om dat loopje dan te lopen, want dan zou ik nog perfect voldoende tijd hebben om te recupereren tot de dag van de marathon. Ik moest die zondag 3u lopen en zou voor het eerst meer lopen dan die 26 km van toen. Een belangrijke dag dus. Als bij toeval het wou, gingen mijn vrienden 24 augustus uitgaan en tot kot in de nacht feesten. Maar opnieuw... Behalve ik. Ik zou om 6u30 opstaan, want 25 augustus beloofde een warme zomerdag te worden en wou dus voor de piek thuis zijn. Ik lag die nacht nerveus in bed te draaien en het eenzame gevoel van FOMO stak - voor de zoveelste keer die periode - de kop op.
Kortom, ik heb mezelf dus écht wel wat dingen ontzegd om dit doel tot een marathon te willen en kunnen te bereiken. Had het zonder gekund? Misschien wel. Maar misschien ook niet. Ik wou dat het lukte vanaf de eerste keer. Dus ik had restricties nodig om mijzelf er van te verzekeren dat ik alles in het werk had gezet om te slagen. Dat zeker!
Oh ja en dat loopje van 3u werd uiteindelijk 3,5u met een afstand van 33 km en het ging goed. Ik leerde hiermee mijn inspanning te verdelen over de tijd, tussendoor te drinken, maar ook gels te nemen die mij zo snel mogelijk energie moesten geven die ik nodig had om verder te lopen. Hoe slecht die ook smaakten. Ik wist dat ik zou beloond worden voor de moeilijke keuze die ik de avond voordien moest maken. Maar ik was blij dat ik mijzelf kon bewijzen de discipline te hebben om op tijd naar huis te gaan. Mijn prioriteit was die marathon lopen. Een avond met vrienden zou ik wel nog inhalen. Toen ik die 33 km liep en mijn laatste lange looptraining in het schema dus afrondde, was ik helemaal leeggezogen. Na die 33 km kon ik letterlijk geen stap meer verder. Hoewel ik uitgebreid stretchte waren mijn benen compleet verstijfd. Ik was trots op mezelf dat ik me nog eens extra had uitgedaagd, maar begon mij wel meer en meer af te vragen hoe ik in godsnaam nog eens 9 km zo lopen?!
De laatste 4 weken voor D-day bouwde het schema af. Ik was er niet meteen mee opgezet, want kreeg het gevoel dat ik op die manier mijn conditie niet op peil kon houden. Ik begon aan mijzelf te twijfelen én aan het schema. Tot ik voor het eerst las over tapering en in vele artikels later ervan overtuigd was dat het zou leiden tot een betere prestatie op de dag zelf.
Doorheen de voorbereiding at ik eigenlijk niets speciaals. Mijn boterhammen ' s ochtends en normale dagelijkse kost stonden elke dag op de menu. Ik merkte wel dat ik meer kon eten dan vroeger. Met één bord avondmaal had ik niet genoeg en speelde makkelijk twee tot drie borden naar binnen. Ik nam geen extra supplementen, want ik voelde mij perfect gezond. Tijdens lange duurlopen experimenteerde ik met gels om zeker te zijn dat ze mij zouden bevallen. Je klaarmaken voor een lange duurloop was plots zo een heel gedoe geworden. Mijn gsm opgeladen voor de komende uren? Goeie muziek en podcast gedownload? Waterzak gevuld? Gels mee? Ik moest aan veel meer denken dan anders. Langzaam verstreek de tijd en de tijd die over was tijdens de laatste weken omdat ik minder mocht lopen, besteedde ik aan het lezen van artikels. Ik liet me inspireren door al die mensen die eerder al een marathon liepen en zocht uiteraard ook extra informatie op hoe ik me zo optimaal mogelijk kon voorbereiden tijdens die cruciale periode voor de start. Naast voldoende slaap en veel water drinken besloot ik om koolhydraten te stapelen. En daar had ik weinig moeite mee. Een extra boterham 's ochtends? Geen probleem. En ook dat extra bord pasta was ik al gewend om te nemen. Maar ik at nog meer. Voor mijn 23ste verjaardag kreeg ik het receptenboek van Stephanie Scheirlynck cadeau en maakte ik haar koolhydraatrijke recepten. De smoothie met havermoutvlokken en de bananenpannenkoeken blijven mijn favoriet! Ik gaf mijn lichaam de nodige energie ter voorbereiding op dat heus moment.
De wedstrijddag
22 september 2019, de datum waar ik maanden naar toe heb geleefd. Tijdens talloze loopjes gingen mijn gedachten keer op keer naar deze dag. De dag waarop ik mijzelf wou bewijzen. De dag waarop ik mij over die finish zou zien gaan en waarop ik zou overrompeld worden met een ongelofelijk gevoel van trots. Dit doel behalen deed ik uitermate voor mijzelf en deze dag was de bekroning, de kers op de taart van al mijn trainingen. Mijn conditie was er de afgelopen periode aanzienlijk op vooruit gegaan. Ik voelde me goed in mijn vel. Zelfverzekerd en vastberaden. Met gemengde gevoelens van stress en genot brak de ochtend aan...
Ik stond ruim op tijd op. Slapen die nacht ging moeizamer dan normaal. In mijn onderbewustzijn was ik ongetwijfeld al dagen, weken, maanden bezig met dit ultieme moment. Ik begon de dag met een rijkelijk ontbijt. Mijn mama had de havermoutwafels van Stephanie Scheirlynck gebakken. Met een topping van bruine suiker gingen ze vlot binnen. Van zodra ik op stond begon ik ook met genoeg water te drinken. Met een goed gevuld en vol gevoel begon ik om mijzelf en mijn rugzak klaar te maken. Ik zou mezelf niet zijn mocht ik de avond voordien niet al een groot deel hebben klaar gelegd en een checklist hebben gemaakt wat ik zeker niet mocht vergeten. Het was die ochtend dus louter nog een kwestie van dubbel checken.
Mijn vriend zou mij voeren en ook mijn haze zou achter ons rijden. Hoe dichterbij we kwamen, hoe meer zenuwachtigheid er aan te pas kwam. Het gevoel in mijn maag werd zwaarder en achteraf gezien speet het mij dat ik - anders dan normaal had ontbeten. Ik at nooit harvermoutwafels als ontbijt. Niet slim om dan de ochtend voor de wedstrijd mee te experimenteren, wetende dat mijn maag altijd al het meest gevoelige punt van mijn lichaam is geweest.
Godzijdank, we kwamen op tijd aan en dit gaf me dus nog de kans om op mijn mijn gemak het toilet op te zoeken, mijn borstnummer te halen en de start te verkennen. Maar... Hoe langer ik daar stond, hoe moeilijker ik het kreeg. Het lukte me uit alle stress zelfs niet om mijn eigen nummer op te spelden. En daar stond ik dan, aan de deur van de sporthal in Wevelgem. De marathonlopers droegen een borstnummer met een rood cijfer en één voor één kwamen ze uit de deur om zich klaar te maken voor de start. Ik stond daar maar te staren en werd plots heel onzeker. De types die uit de deur kwamen met een rood nummer waren van die échte lopers waaraan je echt kon zien dat ze liepen en waarbij je snel kon zien dat deze wedstrijd voor hen gewoon één van de zovele was. Ze waren gespierd, praktisch allemaal mannen en goed voorzien met bevoorrading. De marathonlopers waren met een kleine groep, maar ik voelde me onmiddellijk al het buitenbeentje. Zo niet het standaardtype dat een marathon zou lopen. Gedachten spookten rond in mijn hoofd, mijn maag maakte kronkels waarvan ik niet wist dat ze die kon maken en mijn onzekerheid bereikte algauw zijn hoogtepunt. Ik besloot me uiteindelijk aan te sluiten aan startlijn. Zowel de halve marathon als de marathonlopers zouden samen starten. In het startvak ontstond een gemoedelijke sfeer en de praatjes en aanmoedigingen deden mij even vergeten wat ik de komende uren ging gaan doen...
Het was warm die dag. Ik had me licht gekleed, was voorzien van isotone sportdrank in mijn waterzak en genoeg 'gellekes' om mij bij te voeden. Nog snel een glas water en toen werd het startschot gegeven. Daar gingen we dan. In het begin nog als een sardien tussen een massa lopers, maar naar verloop van tijd meer en meer gespreid en met twee op pad om kilometer na kilometer te maaien. Mijn haze wees mij erop om niet te veel het tempo van anderen te volgen. Tenslotte waren velen gestart om de halve marathon te lopen waardoor ik mij absoluut niet mocht vergelijken. Ik liep dus best wel traag en heel rustig, bang om mij in het begin te veel uit te putten. Omdat ik het tijdens al mijn trainingen zo gewend was, had ik op voorhand mijn wachtrij op Spotify samen gesteld. Ik startte met 2 lange podcasts van telkens 1,5u-2u en nadien zou een lijst volgen met opzwepende muziek die mij tot de finish moest leiden. De podcasts hielpen mij om op mijzelf in de wedstrijd te focussen en de humoristische toon die hierin duidelijk merkbaar was, bracht een welgekomen afleiding.

De route liep voor een groot deel langs de Leie, richting Kortrijk met een stuk door Stad Kortrijk en met terugkeer naar Wevelgem. Een aantal bruggen werden getrotseerd, maar voor de rest weerhield het parcours ons van extreme hoogtes. Gelukkig maar, want het was al lastig genoeg. De hitte strooide roet in het eten en noodzaakte mij om mijn tempo wat aan te passen en volgens een lagere hartslag te lopen. Anders werd volhouden helaas een stuk moeilijker.
De tijd verstreek en stap voor stap kwam ik dichter bij het einddoel. De bevoorrading onderweg was noodzakelijk, want enkel mijn drank - die intussen al warm werd - en mijn gels waren niet voldoende om energie aan te vullen. Ik at bij iedere stop een halve banaan, dronk een beker water en nam een sponsje om mijn gezicht te verkoelen. Het was warm en naarmate de tijd verstreek speelde de hitte me meer en meer parten.

De euforie kwam pas echt op - en de gedachte aan de vurige warmte verdween - als ik onverwacht een paar vriendinnen zag staan met een spandoek. Ze stonden op een plek waar ik hen meermaals zou tegen komen. Dat gaf mij een ontzettend fijn gevoel van aanmoediging en een extra kick om door te gaan.
Gelukkig had ik de raad van mijn compagnon opgevolgd en was ik aan een traag tempo begonnen. Hierdoor vermeed ik de 'man met de hamer' en stelde mijn energiepeil me zo in staat om mijzelf vlot nog door de laatste 10 kilometers te loodsen. Ik zag rondom mij meer en meer mensen opgeven, wandelen of gaan zitten. Ooit hadden die mensen mij in het begin overstoken en nu kon ik hen op mijn beurt vlot voorbij lopen. Ik was tevreden van mijn aanpak en trots dat ik zo de marathon kon uitlopen. Want o ja, daar was hij dan uiteindelijk na kilometerbord 41, de finish. Net voor de bocht zag ik mijn ouders met mijn broer en zijn vriendin. Dit was nog een laatste stimulans. En daar, in de verte een lang eindstuk rechtdoor zag ik voor mij de finish opduiken. Ik werd overvallen met blijdschap, trots, ongelofelijk veel voldoening en vreugde. Dit wil ik nog eens. Wat een fenomenaal za-lig gevoel!

En zo kijk ik ook vol bewondering terug naar die eerste marathon. De ultieme ervaring voor mij als recreatieve hardloper om toch ooit eens die 42,1 km aan te tikken en hiermee voor een klein stukje mijn eigen hardloopgeschiedenis te schrijven.
De keerzijde van de medaille...

3 december 2020 - Lockdown 2.0 - Daar sta ik dan. Middenin een tweede Corona-golf voor de draaideuren van een ziekenhuis in Herentals. De weg er naar toe met een kronkel in de maag en overheersende stress. Na de zoveelste teleurstelling, op zoek naar een sprankeltje hoop. Terwijl Corona nog altijd ons land teistert en mensen (en levens) serieus op de proef worden gesteld, kom ik daar aandraven met iets van niets. Dat dacht ik toch, want door dat "iets" staat mijn eigen wereldje al even stil. De afgelopen maanden waren een mentale beproeving en voor het eerst sinds maanden durf ik erover schrijven.
April 2020 - Lockdown 1.0 - Wat ik het liefste deed, daar had ik plots enorm veel tijd voor en kon ik blijven doen. Yes. Mij hoorden ze niet klagen. Op mijn job na werd mij dus weinig afgenomen. Integendeel. Ik kon elke dag sporten, in beweging blijven, mijn hoofd leeg maken, vitamine D meepikken, tijd voor mijzelf nemen of gewoon in gedachten verzeilen. Ik liep, wandelde, fietste. Elke dag opnieuw. En ik schreef aan mijn blog in volle extase. Ik kon de wereld aan, voelde mij zó sterk en was aan het dromen, want dat was ook wat lopen met mij deed. Dromen. Ik las boeken en werd geïnspireerd door anderen. Ik liep kilometers, driemaal een halve marathon, wandelde (bijna) elke dag en ik haalde mijn fiets geregeld boven. Vol heimwee naar loopwedstrijden liep ik voor mezelf op 26 april mijn tweede marathon. Wow. Ik wist het weer. Wat een fenomenaal zalig gevoel. Mijn conditie was op korte tijd sterk verbeterd en ik voelde mij beter dan ooit. Tegenslagen die toen op mijn pad kwamen, wist ik wel aan te gaan. Terwijl ik mijn verhalen met jullie deelde en mijn hardloopverhaal verder vorm gaf, besefte ik niet dat ik er tegelijk een ander vervolg aan breide. Mijn eerste hardloopblessure werd gecreëerd...
Mei 2020 - Begin mei. Ik had even rust genomen van de marathon, maar onmiddellijk wou ik mijzelf opnieuw overstijgen. Ik liep met mijn vriend een piramide-intervaltraining. Leek me tof! Weer iets nieuws om uit te testen, maar bij de eerste versnelling ging het mis. Plotse opkomende kniepijn. Een pijn die ik nog nooit eerder had gevoeld. Mijn vriend liep voor en ik gaf aan dat ik aan een trager tempo zou verder lopen. Ja je hoort het. Fout 1: ik liep verder. Tip 1: altijd luisteren naar je lichaam. De pijn zette zich de week nadien nog voort. Ik verplichte mijzelf tot minstens twee weken rust. Dat ging moeilijk worden. Van alles naar niks. Ik fietste af en toe nog, maar zelf dan voelde ik die pijn aan mijn linkerknie wederom opkomen. Na twee weken testte ik of de rust geholpen zou hebben. Fout 2: te snel herbegonnen. Wat had ik gedacht? Nog niet pijnloos kunnen fietsen of wandelen en lopen zou wel lukken zeker? Fout 3: onmiddellijk 10 kilometer lopen, ja hallo, allesbehalve een testloopje dus. Tip 2 en 3: geef het dus tijd, veel tijd en overdoe jezelf niet, maar bouw op.
En zo kijk ik terug op heel wat fouten die ik bij het begin van mijn loopblessure maakte. 't Is makkelijk natuurlijk om jezelf achteraf te verwijten, maar ik kon het niet. Ik kon het niet geloven dat mij dat zou over komen. Lopen maakte mij gelukkig, gaf mij alles dat me mentaal en fysiek zoveel sterker maakte. Het gebeurde bij anderen en ik had er veel over gelezen, maar nooit aan durven denken dat het mij ooit eens zou kunnen over komen. En zo dacht ik na, veel na. Ik dacht na over alles wat ik verkeerd zou kunnen gedaan hebben. Ik blikte terug, bekeek mijn Strava en ik erkende voor het eerst een aantal zichtbare fouten die ik had gemaakt. Ik had veel gelopen. Te veel op korte termijn. Te snel opgebouwd. Ik liep te lang met versleten loopschoenen en heb - zo waar - als mijn lichaam er meermaals om smeekte, nooit, maar er dan ook nooit naar geluisterd.
Zomer 2020 - Samen met mijn vriend ging ik verhuizen. Verhuizen naar ons eigen stekje en voor het eerst samen wonen. Een nieuwe mijlpaal in ons bestaan, maar vooral een welgekomen afleiding. Desondanks. De blessure baarde mij zorgen. "Wat als ik nooit meer zou kunnen lopen?" Het bezorgde mij angst en gaf mij heimwee. Heimwee naar 'in beweging zijn', heimwee naar het vieren van elk klein loopsucces, maar bovenal heimwee naar de persoon die ik toen was.
Stilstaan, dat was voor mij achteruitgaan dus ik ondernam actie. Vastberaden en vol doortastendheid. Ik zou kostte wat het kost die blessure overwinnen. Hoe hoogmoedig ik het ene moment was, wel zo vol aarzeling was ik niet veel later een ander moment. Het traject dat ik doorliep om van hardlopen te houden had me zoveel moeite gekost en was met ups en downs geweest, maar oh dit, dit was véél erger. Intenser.
In aanloop naar de herfst probeerde ik nog eens te lopen. Ik zou op zijn minst proberen om vijf keer twee minuten te lopen. Na de eerste poging keerde ik al terug. Ik had pijn. De regen kletste uit de lucht. Daar stond ik dan - vol teleurstelling en frustratie - in een schril contrast met mijn laatste mooie herinnering aan die tweede marathon op die mooie zondagochtend. Die sleutelmomenten die mij zo'n fenomenaal goed gevoel gaven, leken als sneeuw voor de zon verdwenen.
Herfst 2020 - Een ongewone zomer ging voorbij. Zo verstreken de maanden met kiné, scans van de knie, gelinspuitingen, afspraken bij de orthopedist, intensief oefeningen thuis, balans zoeken met in beweging blijven, maar ook niet over belasten. Ik zette kleine stapjes. Soms eens vooruit, dan weer twee achteruit, dan nog eens vooruit of trappelde weer ter plaatse. Ik weet niet wat ik toen erger vond. Het gevoel dat het niet vooruit ging, de fysieke pijn of het feit hoe ik mentaal veranderde. Ik besefte toen voor het eerst hoe hardlopen mij zo had veranderd. Het had mij zelfvertrouwen gegeven, perspectief in tijden als deze. Het gaf mij zoveel mooie momenten en dat besef dat je dat kwijt geraakt en niet meer kunt doen wat je het liefste doet, dat viel enorm zwaar. Tegenslagen verwerken werd moeilijker en erover praten des te meer.
En nu 3 december 2020 sta ik hier voor het AZ ziekenhuis in Herentals. Angstig, hoopvol met een terugblik op een - voor iedere hardloper - moeilijke periode. Een periode waar ik ongetwijfeld enorm veel uit leer. De blessure is er nog steeds. Ik werk er aan, ga kleine stapjes vooruit. De oorzaken werden ontdekt en ik weet waar ik op moet werken. Een tijdje wandelen zonder pijn lukt al en intensief trainen doe ik nog steeds. Fysiek lukt het wel. Mentaal is het moeilijker. Een kilometer 30 mentaal doorbijten is er niets tegen. Ik liep vandaag die draaideur van het ziekenhuis buiten met opnieuw een beetje perspectief. De weg is nog lang, de eindmeet is nog niet in zicht, maar de volgende boom in de verte kan ik misschien wel al zien staan. En zo ga ik hoopvol verder, verder om ooit weer te kunnen doen wat ik het liefste doe. Lopen.
De weg naar herstel...
Nooit gedacht en bovenal durven hopen in 2020 dat ik op het verhaal van mijn blessure ging kunnen verder schrijven met als titel "De weg naar herstel..." Ik gaf toen meermaals de moed op, liep verloren, wist met mezelf geen blijf en was precies een stukje van mezelf kwijt. Onwetend deed ik ook vaak beroep op Mr. Google. Ik waande mezelf meermaals door het internet met de ultieme vraag "Wanneer herstel je van een loopblessure", "hoelang herstellen van een lopersknie", "ITB, wat en hoe herstellen", "Hoffa, is dat ernstig?"... Ga zo maar door. Nooit maar dan ook nooit kreeg ik een duidelijk antwoord. Ook specialisten spraken geen klare taal en konden me nooit zekerheid bieden wanneer ik er vanaf zou geraken. Er werd zelf eventjes gevreesd dat ik het lopen voor eeuwig vaarwel ging moeten zeggen. Ik moet er dan ook geen tekening bij maken dat dit me diep raakte. Maar nu bijna een klein jaartje verder, kijk ik terug op een intense periode, een periode die me mentaal op de proef stelde, een periode die me heeft doen inzien dat niks een evidentie is. Wat een periode... En net op het punt dat er uitsluitsel was en de specialist kon en zou opereren, ging het plots beter en beter. Een proces van lange adem met een positieve eindzucht!

Maart 2021 - afspraak bij de orthopedist
Vroeger dan verwacht klopte ik begint maart terug aan in Herentals bij mijn specialist. Hier was ik dan. Twee maand voordien - in januari - was ik er nog maar geweest en ging het uiteindelijk toen al wat de betere kant op. Mijn oorspronkelijke blessure in het vetweefsel van mijn knie herstelde vanzelf en er was in januari louter nog littekenweefsel te zien. Helaas geluk van korte duur, want twee maand later - begin maart 2021 - was ik daar terug. Ik had nog altijd pijn aan de voorkant van de knie, maar ook aan de buitenzijde begon ik last te krijgen. Ik had dus plots last op twee verschillende plaatsen aan mijn linkerknie. De specialist sprak van een gecombineerd probleem. Hij liet weten dit te kunnen opereren, maar kon wel geen garantie op succes beloven. Hij gaf me de ruimte en tijd om zijn voorstel te laten bezinken en mocht ik dit willen laten opereren kon ik zelf terugbellen naar hun secretariaat om alles in orde te brengen en een datum vast te leggen.
Toen ik buiten liep, was ik het er al snel over eens. Een operatie was de enige en laatste hoop. We waren uiteindelijk al een jaar verder en voor even had ik het gevoel dat er precies nog niks veranderd was. Integendeel. Hoewel ik echt stappen had gemaakt naar kracht en stabiliteit leek dat toch niet zo. Want plots had ik niet één, maar twee blessures aan mijn linkerknie. Een aantal dagen later belde ik het secretariaat en ging ik voor een operatie. Gepland op 30 april 2021.
April 2021 - in spanning tot de operatie
In tussentijd ging ik nog altijd naar de kiné. De zoveelste beurtenreeks. We focusten meer en meer op looptechniek. Op de loopband kon en mocht ik al korte momenten lopen. De evolutie ging in positieve lijn en de kiné stelde een loopschema op om rustig op te bouwen. De start begon bij 2 x 5 min pijnloos lopen met een uiteindelijk hoopvol doel naar 30' onafgebroken lopen. Een proces van lange duur. Af en toe terugschroeven, gas terugnemen om later weer opnieuw stappen te zetten naar een heropbouw. Ik durfde het niet te dromen en was ook echt voorzichtig. De kleinste pijn deed mij opnieuw vrezen. Achteraf gezien heeft angst me ook wel vaak tegengehouden. Angst om te veel, te snel voluit te gaan. Angst om weer helemaal opnieuw te moeten beginnen. Uiteindelijk, na al die tijd ging alles goed. Zo goed dat ik me meer en meer begon af te vragen of ik me wel zou laten opereren. Ik wachtte uiteindelijk af tot een week voor de geplande operatie. Als dan nog alles goed liep, ging ik annuleren. En zo was het ook. Geen operatie, maar evolutie in de positieve richting. Ook in mijn behandeling bij de kiné evolueerde ik positief.
Zomer 2021 - in elke kilometer zat een klein geluk
De sessies bij de kiné liepen af. Ik vond zelf zo stilaan mijn ritme om mijn oefeningen thuis te combineren met mijn loopjes. Elke kilometer genoot ik en was ik dankbaar. Dankbaar dat ik na al die tijd weer kon doen wat ik het liefste deed. Dankbaar dat ik na meer dan een jaar die loopkleren weer uit de kast kon halen, de veters van mijn loopschoenen kon strikken en mijn horloge op start kon duwen. Dankbaar omdat ik uit die intense periode van blessureleed én herstel zoveel geleerd heb over de grenzen van mijn lichaam. Zo oh zo dankbaar.
September 2021 - #happyrunner
En nu tot op vandaag, ben ik nog steeds een happy runner. Nu wel ééntje met een verleden, met een zwakke plek. Ik geniet meer dan ooit van elk loopje. Geen tijden of afstanden meer. Geen doelen momenteel. Gewoon puur genieten. Of er ooit nog een doel komt, een halve of een hele marathon, een PR wel of niet? Dat zien we allemaal wel. Volgende week doe ik nog eens mee aan een loopwedstrijd. Niet om tijden te halen, maar gewoon om na al die lange tijd nog eens het genot te voelen om in levende lijve mijn liefde voor lopen te kunnen delen met al die anderen.