Hardlopen in regenweer...
Ik was al een tijdje inspiratie aan het opdoen voor een nieuw blogartikel. Met het zomerseizoen dat lopende is, dacht ik dat een artikel over lopen in warme zomerse temperaturen wel voor velen van pas zou komen. Helaas. Niks is minder waar. Wie dacht zijn zomer dit jaar te beleven in 'pretty Belgium' heeft zijn broek eraan gescheurd. Want wie dacht dat we dit jaar opnieuw een paar hittegolven zouden meemaken, werd er door onze weergoden mooi aan gesjareld.
Persoonlijk vind ik dat elk seizoen zijn eigen unieke meerwaarde heeft, maar ga niet ontkennen dat ik het regenachtig België liefst zo snel mogelijk vaarwel zeg en gerust zou willen tekenen voor een België met elke dag zon en 20 graden.

Je kunt er niet om heen. 't Is voor elke loper een issue. De temperatuur en weersomstandigheden kunnen allesbepalend zijn. Zowel voor de keuze van kledij en voeding alsook de bepaling van jouw hartslag en tempo die hierin een grote rol spelen.
Maar wat nu bij regenweer? Een fenomeen bij iedereen. Je opent voor de zoveelste keer de weerapp op je gsm en ziet voor de komende 14 dagen een wolkje met neerslag (en voor de verandering soms ook eens een bliksemschicht 🙄). De triestige weersvoorspellingen gooien plots ook roet in het eten wat betreft jouw loopschema. De enige optie die je dan nog voor ogen ziet, tjah, da's die looptrainingen skippen... Wat een doemscenario. Nee toch! Laten we alsjeblieft nooit of te nimmer afhankelijk zijn van het weer en dit als beslissende factor nemen of we al dan niet die loopschoenen zullen aantrekken. Tenzij je het natuurlijk es wil gebruiken als handig excuus ;) Regenweer heeft namelijk zoveel invloed op jouw motivatie en wordt al eens vaak gebruikt als uitvlucht om net niet te lopen. Da's zo jammer én een gemiste kans, want de charme van lopen in regenweer is nooit ver weg.
Voordelen?
Het grootste voordeel? Er hangt ontzettend veel zuurstof in de lucht. Extra zuurstof waar je, op een moment dat je naar adem hapt en jouw ademhaling de baas probeert te zijn, enorm dankbaar voor bent. Als je traint bij regenweer dan train je in veel gezondere lucht. Vervuilende stoffen zoals koolstofdioxide lossen namelijk veel makkelijker op in water dan in droge luchtsferen. Daarnaast heeft regen ook een positieve invloed op je spieren. Het houdt zowel je spieren als jouw lichaam (langer) koel waardoor je kan over gaan tot een intensievere inspanning. De natte, gladde wegen met eventueel ook modder die hierbij komt kijken, vereisen extra coördinatie. Voet voor voet voorzichtig plaatsen en je lichaam in balans houden. Een val en bijgevolg blessure wil je uiteraard ten alle tijde vermijden. Lopen in de regen vereist resoluut meer inspanning van je lichaam, maar versterkt hierbij ook je beenspieren omdat dus ook die kleinere spieren moeten worden aangesproken. Win-win!
Maar hoe kan je je hierop nu het beste voorbereiden?
"Running in the rain. Exercise, therapy and a shower all at the same time"
Voorbereiding
De juiste kledij is key. De ultieme tip om je in laagjes te kleden is in dit geval niet het beste idee. Eenmaal je bezig bent, heb je het al snel te warm en zo sleur je eigenlijk net onnodig gewicht mee. Vermijd ook katoen. Al eens door de regen gewandeld in een katoenen t-shirt? Het houdt water vast. Een natte, katoenen t-shirt zal dus ook onmiddellijk zwaarder aanvoelen. Ga voor kledij met een vochtafvoerende, luchtdoorlatende stof dat ook waterbestendig is zoals nylon. Wil je je helemaal ten top voorbereiden? Kies dan voor trailschoenen. Ze zorgen voor extra grip en kunnen beter tegen de regen.
Ga je met elektronica op pad? Kies dan voor extra bescherming. Je wil namelijk niet tegen komen dat je thuis komt en die gsm van je in een pot rijst moet leggen omwille van waterschade. Wikkel in extra plastic. Ikzelf loop met een gsm-band rond mijn arm en draag er bij regenweer mijn regenjasje over. Zo is er minder kans dat de gsm in contact komt met water.
Tijdens...
Kledij tijdens het lopen schuurt door vochtigheid. Met natte, zwaardere kledij krijg je hier nog eerder last van. In een normale zomer is dat door zweet omwille van de hitte. In de zomer van 2021 is dat door regen. Vochtigheid veroorzaakt schuurplekken. De meest beruchte plaatsen? Dijbenen, onderarmen, de voeten, bij heren de tepels en bij vrouwen de randen rond de bh. Kwalitatieve kledij is een eerste goeie zet, maar zelf dat is soms niet voldoende. Een eenduidige oplossing hiervoor heb ik zelf nog niet gevonden. Het proberen waard? Vaseline, roller deo, talkpoeder. Ook Decathlon verkoopt anti-schuurcrème en ook bij je apotheek kan je terecht voor de juiste crème. Ik las onlangs dat er nu zelf al naadloze anti-schuurshorts bestaan.
Ik heb zelf nog lang niet alle opties uitgeprobeerd. Meestal ga ik lopen met een lange(re) loopbroek zodat ik de schuring aan de billen al voorkom. Voor de rest blijf ik experimenteren, maar aangezien ik momenteel geen lange duurlopen doe, heb ik er momenteel weinig last van. Wie weet als ik ooit weer die kilometers kan opdrijven, een ideetje voor een volgend blogartikel met mijn persoonlijke bevindingen en trial and errors?
Nadien...
Blijf tot slot na je training niet te lang in je natte kleren rondlopen. Dit om onderkoeling te vermijden. Op grootmoeders wijze de binnenzool uit je schoenen halen en vullen met proppen krantenpapier, is nog altijd de beste en meest gekende methode om je schoenen te laten drogen.
"Anyone who thinks that sunshine is pure happiness
has never run in the rain"
Hopelijk kan je met deze tips beter gewapend het regenweer trotseren. Onthou gewoon ook echt dat hardlopen in de regen tal van mentale voordelen biedt. Je ziet ze niet meteen, maar op termijn zal je het wel voelen. Je wordt sterker en zelfzekerder. Je leert dat onder elke omstandigheid, je jouzelf er wel door spartelt en da's met lopen in de regen net hetzelfde. Lopen in de regen is trouwens ook dé perfecte training ter voorbereiding van een loopevent. Je weet namelijk nooit op voorhand welk weer ze op de dag van de wedstrijd zullen uit geven. Je kan dus maar beter goed voorbereid zijn en al eens op voorhand verschillende mogelijke weersomstandigheden hebben uitgetest.
Last but nog least. Zeg nu zelf, dat ultieme gevoel van trots is na een loopje in de regen is toch ook gewoon zoveel groter?
Hou jij van hardlopen in de regen? Of nog andere tips om het aangenamer te maken? Twijfel zeker niet om hieronder een opmerking achter te laten om anderen te inspireren. Dank je wel alvast!
Liefs,
Nausikaä