Motivatietips om lopen te plannen in je dagelijkse leven

29-02-2020

We herkennen het allemaal. In de drukte van de dag is lopen soms wel het laatste waar je zin in hebt. Daarnaast kunnen onverwachte omstandigheden de kop opsteken en is elke reden genoeg om die "geplande" looptraining te skippen. Een vermoeide werkdag, een plotse regenbui, jouw loopmaatje die het laat afweten of gewoon de zetel die er te verleidelijk uit ziet? De keuze tussen Netflix en dat rondje lopen is snel gemaakt. 

Velen denken dat ik lopen altijd makkelijk weet in te plannen. Ik geef het toe, een planner ben ik wel. Maar zin in lopen? Nee da's er niet altijd. Er zijn bij mij al veel excuses de revue gepasseerd, maar ondertussen kwam ik uiteraard ook al op 1001 redenen om wél te lopen. 

Hieronder alvast een aantal persoonlijke motivatietips die mij helpen om toch die loopschoenen aan te trekken !

1. Bepaal een doel

Bepaal voor jezelf een aantal redenen waarom je zou (beginnen met) hardlopen. Zoek het antwoord op de vraag: "Waarom doe ik dit?" Zolang je dit niet kunt benoemen, dan hou je het lopen helaas niet lang vol. Streef je naar een betere gezondheid? Wil je graag deelnemen aan die ene loopwedstrijd? Wil je gewicht verliezen? Conditie opbouwen? Of helpt het om jouw hoofd leeg te maken? Om stress te verminderen? 

Denk na over jouw persoonlijke drijfveren en maak het tastbaar. Boek bijvoorbeeld jouw ticket voor de wedstrijd die je graag wil finishen en hang het op een zichtbare plaats. Prik de datum in je agenda en tel af via een app. Hou ook bij wanneer je loopt. Zo word je meteen met jouw neus op de feiten gedrukt, maar kan het ook dienen als extra duwtje in de rug. Het helpt een balans op te maken van jouw resultaten én van de vooruitgang die je boekt.  

"Each step takes you closer to your goal."

2. Ga lopen op vaste tijdstippen

Integreer je looptrainingen in je agenda die je voor andere afspraken gebruikt. Deel je een (online) agenda met je partner? Ideaal ! Voeg je loopsessies toe, zo is hij/zij ook op de hoogte en kan je beter met elkaar rekening houden. 

Plan van tevoren wanneer je de komende week zal lopen. Net zoals jouw andere afspraken, kan je op die manier lopen zien als een vast moment waar je tijd voor vrij maakt. Als je nieuwe afspraken vastlegt, check je je agenda en zal je veel sneller rekening houden met de voorziene loopmomenten. 

Probeer zoveel mogelijk op vaste tijdstippen te lopen. Zoek voor jezelf uit op welke momenten er de minste kans bestaat dat er veel tussen zal komen. Denk na hoeveel keer je per week dient te lopen om jouw doel te bereiken. Beslis om bijvoorbeeld sowieso één keer in het weekend te lopen. Andere momenten tijdens de week kan je dan weer plannen voor, tijdens of na je werk. Het is een kwestie om hier vooral je eigen ritme in te vinden. Voor je het weet wordt lopen een gewoonte en wijk je nog zelden af van dat patroon. 

Tijdens de week plan ik bijvoorbeeld geregeld mijn loopsessie vroeg in de ochtend. Zo ben ik 's avonds na het werk op mijn gemak of kunnen onverwachte afspraken doorheen de dag geen roet meer in het eten gooien. 

"The hardest step is the one out the front door."

3. Wees realistisch

Wees realistisch in het plannen van je trainingssessies. Plan geen duurloop 's avonds in het midden van je drukke werkweek als je weet dat er die avond nog tal van andere dingen gepland stonden. Onrealistische doelen brengen je uit balans en geven jou een slecht gevoel als je ze toch niet kon volbrengen. Liever kleine stapjes in de juiste richting, dan grote stappen die je totaal demotiveren en de verkeerde kant uitsturen. 

Je hoeft niet altijd een lange duurloop te doen om 'goed' te doen. Een korte (interval)training helpt ook jouw conditie vooruit. Start met kleine sportieve aanpassingen in het dagelijkse leven en benut vrije momenten om te lopen. Kort even tijd tijdens de middagpauze of tijdens de sportles van je kind? Trek snel die kleren aan en vertrek. 

"Small daily improvements are the key to staggering long-term results."

4. Leg je loopkleren klaar

Ben je van plan om na het werk te lopen? Neem je loopkleren al van 's ochtends mee. Kleed je onmiddellijk na het werk om en vertrek meteen. Hoe meer tijd er zit tussen het einde van de werkdag en jouw effectieve looptraining, hoe meer tijd om je te bedenken. Zet vooral je verstand op nul. Denk niet te veel na over hoe moeilijk je loopsessie kan zijn, het regenweer die je dient te trotseren, hoe zwaar je benen kunnen voelen... Focus je op het moment achteraf. Op dat gevoel van voldoening en trots. Hoe goed of slecht je training ook is geweest, je hebt ze volbracht en da's het voornaamste. Je verkoos die loopschoenen boven de afstandsbediening ! Da's die (kleine) stap in de goeie richting. 

"The only bad workout is the one that didn't happen."

5. Zorg voor een mentale stimulans

Zoek naar mogelijkheden die jou mentaal stimuleren om te lopen. Dit kan eender wat zijn. Een vaste trainingspartner kan motiverend werken en ervoor zorgen dat je geen trainingen over slaat. De kans bestaat dat je ook harder je best wil doen en jezelf meer wil bewijzen waardoor je jouw hardloopdoel sneller kan behalen. Zorg wel voor een trainingspartner die ongeveer op hetzelfde niveau loopt als dat van jou. Niet enkel op vlak van snelheid en afstand, maar de persoonlijkheid en het doorzettingsvermogen van je looppartner zijn net zo belangrijk. Stimuleer elkaar om  grenzen te verleggen. Maak van de gelegenheid gebruik om bij te praten en wees elkaars afleiding. 

Zelf loop ik altijd alleen. Lopen is voor mij een moment van tijd nemen voor mezelf. Zowel in mijn job als vrije tijd kom ik al heel vaak in contact met mensen. Net daarom biedt lopen mij die innerlijke rust en de mogelijkheid om even in mezelf te zijn. Meestal luister ik naar muziek tijdens het lopen, maar sinds ik trainde voor mijn eerste marathon, leerde ik voor het eerst podcasts kennen. Als ik weg ben voor een run van 2 uur dan kan muziek na een tijd eentonig worden. Door naar podcasts te luisteren, zit je zo in dat verhaal waardoor je soms vergeet dat je nog aan het lopen bent. Het ontdekken van een nieuwe playlist of podcast kan mij des te meer prikkelen om een volgende loopsessie aan te vatten!

"Running is a mental sport, more than anything else."

6. Beloon jezelf

Jezelf belonen is essentieel voor je motivatie. Is het jouw persoonlijke doelstelling om gewicht te verliezen, dan is een reep chocolade na elke loopsessie niet meteen de juiste beloning natuurlijk. Kies dus geen beloningen die tegen je doelen in gaan. 

Beloon jezelf met dingen die waardevol voor je zijn. Het maakt niet uit met wat of hoe groot/klein ze zijn. Zolang het maar voor jou als motiverende factor werkt.

Fantaseer tijdens je loopsessie over de beloning die je te wachten staat. Geef de ruimte om jezelf te verwennen na je heuse prestatie. Denk aan die warme douche of dat vollopend bad achteraf. Misschien staat er wel een bord spaghetti op jou te wachten? 

Nog beter zijn, op lange termijn, beloningen die je rechtstreeks stimuleren jouw doel te bereiken. Gun jezelf die mooie loopoutfit, een paar nieuwe loopschoenen of ander nuttig materiaal. Niet elke beloning hoeft natuurlijk sportgerelateerd zijn. Doe vooral iets wat jou blij maakt. Is dat voor jou dat geplande etentje met vrienden of het kopen van die parfum die je al lang wou? Elke vorm van beloning kan jou extra motiveren om dat ene doel te bereiken!

"It always seems impossible until it's done." 



© 2020 theextrasmile. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin